Pagina's

dinsdag 28 augustus 2012

Koala Sleutelhanger

Eigenlijk wilde ik ondertussen alweer iets nieuws gaan maken voor mezelf, maar gelukkig heb ik zo'n vriend die dan tegen me zegt: Ja maar... je moest toch nog wat dingen maken?

Oja... Dat is waar. Dan zullen we die maar eerst doen en kan ik ondertussen rustig zoeken naar de perfecte wol voor mijn "geheim" beestje.

Oke, allereerst dan de koala voor een vriendin maken. Ik had net een aantal rondjes gehaakt tot ik plots op het besef kwam dat ze voor alles wat los en vast zit wel allergisch is. Dus hup: vragen. En ja hoor, allergisch voor wol. En ik was net begonnen met een wol waar 50% wol in zat.
Maar ergens kwam het goed uit, want ze wilde hem graag als sleutelhanger. En de wol waar ik mee bezig was had haaknaald 3.5 nodig, het patroon 2.5 en volgens het patroon zou hij 10cm worden... Beetje groot voor een sleutelhanger ;)

Gelukkig had ik nog een bolletje hele dunne zilverachtig grijze draad liggen. En ook een hele dunne haaknaald (jammer genoeg zonder handvat, en dat merkte ik wel, zeker zo'n dunne haaknaald, dat hield best vervelend vast.)

Na veel moeite en gepruts had ik alle onderdeeltjes klaar, en was het tijd om hem in elkaar te zetten. Dus, vast spelden en naaien.
En daar ging het weer mis.

Terwijl ik vrolijk het eerste pootje aan het vastmaken was merkte ik opeens een een rode vlek op zijn buik... Wat bleek nu, ik had mezelf geprikt aan een speld, maar had niet door dat die speld er ook echt doorheen gegaan was! Ik was dus aan het bloeden op mijn haakwerk zonder dat ik het doorhad. Nu was de prik zo klein dat hij dicht was zodra ik er eigenlijk naar keek, dus zal het bloed er wel zijn gekomen omdat ik kracht op die duim zette.
Dus ik half in paniek. Het was zo'n friemelwerk dat ik het niet graag opnieuw deed. En bloed is nu niet een makkelijke vlek om eruit te halen. Maar ik ging het toch proberen. Met koud water en een doekje, en dat ging eigenlijk best goed. Wel het hele lijfje gedaan, want ik dacht dat het ging pluizen, en dan heb ik liever een geheel pluizend lijfje dan alleen een klein stukje dat pluist.
Het duurde even tot het lijfje terug droog was (lees: een hele dag) maar daarna VOORZICHTIG alles in elkaar gezet. Neusje en oogjes erop, en klaar was hij!

En hier het resultaat:
 De koala sleutelhanger (schattige huisdieren haken)

Nu moet ik eerst nog een aapje afhaken, en een poesje maken, en DAN! dan kan ik beginnen aan mijn eigen werkje. Ik kijk er erg naar uit. Maar ook nog eerst wol vinden, en veel wolwinkels ken ik (nog) niet. Binnenkort toch eens bij mijn broer langsgaan :) die hebben een echte wolwinkel in de buurt.

vrijdag 17 augustus 2012

Roodkapje tas

Zo, uiteindelijk! De tas is af.
 Het roodkapje tasje: eindresultaat!

Dat was nog een heel gedoe. De tas zelf begon te groot te worden voor de rits, dus gevolg: stuk uithalen en smaller maken. Maar: dat kwam niet goed uit met de stippen, je ziet het wel een beetje, maar er zat gewoon al zoveel werk in, ik liet het maar gewoon zo ;)
Ook de achterkant van roodkapje heb ik uitgehaald en opnieuw gehaakt. De ovaalvormige achterkant werd een beetje erg hoog om roodkapje te "omlijsten" en ik vond de tas zo eigenlijk al groot genoeg. Met een vierkant werd hij wat kleiner, en paste het perfect.

Na het haakwerk kwam het lastigste gedeelte. De voering.
Omdat het namelijk een tas met stippen is, zitten er allemaal losse draden vanachter (heb niet afgehecht en aangehecht, maar gewoon de draad "laten hangen en terug oppakken"). Daar moet dus een voering in als je niet wil dat alle spulletje daartussen verstrengeld raken.
Nu had ik een tijd geleden een klein reis-naaimachientje gekocht om destijds speelgoed voor mijn ratjes te naaien. Ondertussen al vergeten dat ik toen de naaimachine van mijn schoonmoeder uiteindelijk gebruikte omdat het een rotding was, begon ik met frisse moed aan de voering. Nog NOOIT gedaan, nooit ergens een rits in moeten maken, maar bij de patroon van de tas stond ook een uitleg voor een voering met rits. Dus, aan de slag.

Al snel kwamen de herinneringen van het rattenspeelgoed boven en begon ik me extreem te frustreren!
Om de haverklap de draad opnieuw insteken, de onderspanning was nooit goed. Gevolg: het ziet er niet uit :p
Maar, dacht ik, dat zit toch lekker aan de achterkant (binnenkant, het is maar hoe je het bekijkt) ik laat het zo! Het is veel te warm om dat allemaal netjes met de hand te doen, het zit vast, en niemand ziet het :p

Dus zo gezegd zo gedaan.
Toen Roodkapje aan mijn tas bevestigd. Dacht: oh dat gaat wel makkelijk zijn, gewoon erop vast maken. Maar dat bleek lastiger dan ik dacht. Vooral omdat het een tas is met een relatief smalle opening. Het werd dus best wringen, en moest zelfs een stuk los maken omdat ik per ongeluk door de lus (lees hierboven over de stippen)van de achterkant gegaan was :) Ja, dan kan je niet veel in je tas steken, als je de voor en achterkant aan elkaar vast naait :)
Voering daarna met de hand aan mijn haakwerkje genaaid (wat eigenlijk stukken beter ging dan met de naaimachine in elkaar zetten :s)

Als laatste de paddenstoel aan de rits bevestigd, en uiteindelijk toch trots op het resultaat! Ik weet alleen 1 ding: Naaien laat ik voortaan wel achterwege, ik blijf wel bij het haken :p Of ik zou een betere naaimachine moeten hebben, maar zo'n reis exemplaar is niet te doen!



Nog wat foto's:
 Dit is de achterkant, het gratis patroon van de tas is hier te vinden.
Het bewijs dat ik effectief een werk gehad heb aan de voering en de rits ;) Maar voor een aller eerste keer ben ik best tevreden.


maandag 13 augustus 2012

Tasje haken



2 weken geleden waren we nog eens in de Efteling, en terwijl we aan het wachten waren op het tweede deel van de groep zag ik een medewerker van de Efteling lopen met een geweldige roodkapje handtas!
Ik vond hem zo leuk dat ik besloot toch maar in de winkeltjes te kijken of ze hem nu (nog) hadden. We waren al een tijdje aan het speculeren hoe duur hij zou zijn. De Efteling kennende zal hij niet goedkoop zijn. Ikzelf dacht aan een euro of 20, mijn vriend dacht eerder aan 25 euro, en mijn nichtje dacht: "laat ik eens optimistisch zijn, ik denk 10 euro!"

Uiteindelijk doken we een winkeltje in en we vonden hem. Voor maar 9 euro! Dat kon ik niet laten liggen, dus ik nam er meteen 1! In de winkel stond ook een mevrouw, die zodra ze zag dat ik hem had, en ons hoorde praten dat het echt niet duur was, er ook gelijk een wilde hebben. Zelfs mijn zusje had besloten hem toch ook maar te kopen. Persoonlijk vind ik dat ik korting had moeten krijgen, dankzij mij hebben ze er niet 1, maar 3 verkocht ;)
Maar oké, begrijpelijk, gewoon de 9 euro betaald. En ik had er een nieuwe handtas bij. Er zat alleen 1 nadeel aan: Hij had geen kleine vakjes. Ik heb namelijk best wel wat "handige" troep in mijn handtas. Pleisters, medicijnen, een naaisetje, noem maar op! En aangezien ik niet een uur wil zoeken naar mijn portemonnee stopte ik die troep altijd in een apart vakje in mijn handtas :)

Dus: werk aan de winkel!

Ik wilde dus een klein tasje, voor in mijn handtas, haken. Daar kon ik dan mijn handige troep in steken, en bleef mijn handtas overzichtelijk genoeg om mijn portemonnee te vinden.
Simpel patroon gezocht, wol uit mijn verzameling gehaald, en aan de slag. Het zag er op zich wel leuk uit, maar op een gegeven moment was mijn witte wol op... Het kon net, maar mooi zag het er niet uit. Zat echt overvol, dus dat was niet leuk. Ook was ik op zoek naar een leuke applicatie voor erop. Het liefst iets van roodkapje. Dan paste het bij mijn handtas :) Toen kreeg ik van iemand een geweldig mooie platte roodkapje, een boekenlegger eigenlijk, maar ja, wat plat is, kan ook op een tas :) Ik heb die dan gemaakt, en een klein beetje aangepast dat ze op roodkapje van de sprookjesboom lijkt. Maar ja, ze was wel te groot... maar ze was zo leuk! Nieuwe tas dan maar! De vorige was toch te klein ;)

Ik besloot nu een iets ingewikkelder patroon te nemen. Dan was hij iets breder, en paste er eigenlijk perfect bij. (denk ik) Nieuwe wol gekocht, en een rits, want denk dat dat toch makkelijker is dan een knoop. En ik ben weer begonnen.
Op het eindresultaat zullen jullie nog even moeten wachten, want het is nog niet af :) Heb al veel moeten uithalen omdat ik om een rare reden niet uitkwam... Ik heb ook een hekel aan gesloten kringen. Op de een of andere manier eindig ik altijd met teveel steken :s Dus uiteindelijk maar besloten om de tas in een spiraal te haken ;) dat kan ik wel!

Ik zal al wat voorproefjes laten zien van onderdelen van mijn tasje! (ben er al best trots op)



Dit is het roodkapje dat erop komt. Het patroon kan je hier vinden.









 
Hier komt roodkapje op te zitten, zodat ze nog een beetje opvalt op de tas. Die wordt namelijk ook rood. 
Deze heb ik uit mijn hoofd verzonnen, en is dus geen patroon van. Ik ben zeker dat je er wel 1 kan vinden hoor. 



En de laatste:



Een klein paddenstoeltje voor aan de rits. Het patroon heb ik hier vandaan.





Nu moet ik wel doorzetten. Want mijn chaotische "ik" komt weer boven. Mijn tas is nog niet af en ik ben al super enthousiast over een volgend idee! Het liefst zou ik nu al naar de winkel gaan om de spullen ervoor te kopen en er meteen aan te beginnen. Maar dit tasje is nog niet af, Ik heb nog een sjaal liggen die af moet, ik moet eigenlijk nog een aapje en een koala maken... ARGH! Ik wil meer handen hebben, en een minder chaotisch hoofd. Zijn er meer mensen die dit hebben? Gewoon iets niet af kunnen maken omdat ze razend enthousiast zijn over hun volgende idee? Terwijl ze ook super enthousiast waren over DIT idee?!

donderdag 9 augustus 2012

Begin tot nu toe!

Begin tot nu! 

Ik ben nu pas met mijn blog begonnen, maar haak al een paar maanden. Vandaar dat deze eerste post een beetje lang is. Ik behandel hier in het kort wat ik allemaal gedaan heb. Ook de foto's zijn enkel van de resultaten, omdat ik alleen foto's van resultaten heb. Ik heb er nooit aan gedacht een blog te beginnen. Dit is dus een lange tekst wat een aantal maanden overlapt, maar het plan is om vaker iets kleins erop te zetten. Bij alle foto's zal ik erbij zetten waar ik het vandaan heb. Als het een gratis patroon is zal ik er een link bij zetten naar het desbetreffende patroon. Maar helaas (mwa, helaas is dat niet, maar helaas voor jullie jammer genoeg wel) heb ik ook boekjes gekocht. Ik kan patronen uit de boekjes niet delen, dus hierbij zal ik gewoon tussen haakjes erbij vermelden uit welk boek het komt. 

Veel leesplezier! 

In mei dit jaar ben ik dan uiteindelijk begonnen met haken. Ik was op en feestje, waar een vriendin van me bezig was met een omslagdoek te haken. Dit zag er erg leuk uit, dus besloot ik het ook eens te proberen.
Ik had het nog nooit gedaan, en breien... nou... Ik denk dat mijn sjaal de 10 centimeter heeft gehaald waarna ik hem met gaten en al opzij heb gelegd en er niet meer naar omgekeken heb ;)

Maar dit ging nog redelijk goed!

Eenmaal terug thuis wat wol gekocht, een haaknaald van mijn schoonmoeder geleend, en aan de slag. Het werd een simpele halve granny square omslagdoek. En raar maar waar: Hij kwam af! Niets te: "na 10 centimeter weg gegooid uit frustratie" neenee, met behulp van wat mijn vriendin me had uitgelegd, en wat youtube filmpjes ter verfrissing, lukte het gewoon!

Het resultaat:
 
Hierna op het internet op zoek naar andere dingen die ik kon haken. En wat ik toen gevonden had... ik denk dat dat er vooral voor heeft gezorgd dat ik nu verslaafd ben :)
Amigurumi's! Kleine knuffeltjes haken. GEWELDIG!

Dus Hup! Naar de winkel. Een leuk boekje gekocht bij de boekenvoordeel "schattige huisdieren haken", bij de zeeman wat wol gekocht, bij de hobbywinkel oogjes en vulling, een andere haaknaald bij mijn schoonmoeder geleend ;) en daar ging ik.
Ok, dit was iets meer prutswerk. Heb wat meer moeten uithalen, wat meer youtube filmpjes opgezocht, maar na wat priegelwerk had ik diezelfde avond een klein varkentje af. Dat varkentje zelf vond al snel een huisje om te wonen, want mijn schoonmoeder was maar al te blij! Ik ook, dat ik die haaknaalden kon lenen!

Het varkentje (schattige huisdieren haken):

Toen wilde ik iets kleins maken voor mijn neefje. Hij is gek op dinosaurussen en draken, en nu stond in dat boekje ook een draak! Ok, ik vond het persoonlijk meer op een zeepaardje lijken, maar hij vond hem leuk, en wilde hem graag in rood met blauw. Ik aan de slag, het ging al iets beter dan het varkentje, maar toch nog niet echt super goed :) Het minderen deed ik op de manier dat daar aangegeven was, maar dit gaf zulke rare plekken, dat het eerste lijfje dat ik gemaakt had, eindigde als speelgoed voor de kat. (waar ze wel super bij mee was! Geen idee waarom, maar ze speelde er graag mee, tot het plots kwijt was) Het tweede lijfje was al iets beter, maar nog altijd niet zoals op de foto. Ja, ik was net begonnen, dus perfect kan het niet zijn, maar ik ben een perfectionist, dus ja, ik zat er wel mee. Veel oefenen dus nog!

Het draakje (schattige huisdieren haken):
Toen ik mijn neefje wat later zag en het hem gaf was hij SUPERBLIJ! Dat is toch het leukste wat je je kan inbeelden... Iets maken (in deze tijd, waar de meeste kinderen niet eens dankbaar zijn als ze zo'n peperdure spelcomputer krijgen) en dan zien dat ze er zo blij mee zijn! Daar doe je het voor! Daar voel je je gewoon goed bij :)

Nu had ik ondertussen ook nog iets gemaakt voor mijn nichtje. Die had laten vallen toen ze mijn boek zag, dat dat vogelbekdier, best in een "perry" (tekenfilm figuur) te veranderen is. Dus ik ging het proberen. Ik had expres niets gezegd, dan is het niet zo'n grote teleurstelling als het niet lukt. Thuis, eens zien wat voor wol ik had, "perry"-groen had ik niet, dus zou het meer een krokodillen-groen worden. Maar ach, ook leuk toch?
Het beestje zelf was zo moeilijk niet. Even opzoeken hoe je van kleur kon veranderen, want dat had ik nooit gedaan, maar er zijn zulke lieve mensen die allemaal instructies op youtube zetten! Echt super bedankt!
Dus het beestje andere kleuren gegeven, witte knopen gebruikt als ogen, in plaats van de oogjes die ik had gekocht. Perry heeft namelijk vrij grote witte ogen, dus kleine zwarte hadden er niet leuk op gestaan.
Maar dan... Perry heeft een hoed... En het vogelbekdier in het boekje "schattige huisdieren haken" niet. En ik vond het op zich al wel mooi worden, maar het was nog geen Perry! Hij moest een hoed hebben!
Wat op het internet rondgesnuffeld, maar alles is zo groot. en Perry was zo klein. dus dan maar mijn fantasie de vrije loop laten en HOPEN dat het een beetje op een hoed ging lijken. En warempel! Het lukte! Ik kreeg gewoon vanaf de eerste keer een hoed! Ik schrok er zelf van, en toen ik die hoed op zette, vond ik het toch een best goed gelukte Perry!

Perry (vogelbekdier uit schattige huisdieren haken):



Ondertussen had ik bij bol.com al een tweede boekje gekocht, om wat grotere diertjes te hebben, zodat het iets minder priegelwerk zou worden. Het werd het boekje "amigurumi & more". 
Hier zag ik een schattig vosje, wat niet zo moeilijk zou zijn. 2 stippen, in plaats van de 3 voor de giraffen (die ik ook wel heel erg graag wil maken. ik ben namelijk gek op giraffen!)
Dus voor mijn andere nichtje, die al iets ouder is, maakte ik dit vosje. Oranje had ik niet, en kon me ook niet herinneren dat ze die bij de zeeman hadden, dus ging ik eens online kijken. En op een tweedehands site bood iemand (die ook haakte) een heleboel bollen katoen/wol aan. Sommige nog volledig, andere al wel gebruikt, maar zeker nog genoeg. En hier zat oranje tussen. Nu is het altijd wel handig om verschillende soorten en kleuren in huis te hebben, dus wij er naartoe, en 2 zakken gekocht. 
En aan de slag!
Op zich viel het vosje wel mee, maar zijn bek! Ik denk dat ik precies gedaan heb wat er stond, maar ik kreeg meer een "ying-yang" mond, dan zo'n rechte als in het boekje stond. Maar het was zo'n rot werk, telkens die kleuren af en aanhechten, dat ik me maar tevreden stelden met een scheve bek. Niemand is nu eenmaal symmetrisch :) Ondertussen had ik gelukkig al wel een tip gevonden over het minderen. Het "onzichtbaar minderen" (engels filmpje). En dit geeft inderdaad een veel beter resultaat! Veel minder bobbelig. 
 Vosje Josje (amigurumi & more):

Dat ik knuffels aan het haken was ging al snel de ronde, en toen kwam het dochtertje van de zus van mijn schoonzus heel voorzichtig een verlegen vragen of ik een vlinder voor haar wilde haken. Natuurlijk wilde ik wel een vlinder voor haar haken! Ik had nu verschillende kleuren wol, dus ik kon meteen aan de slag. De vlinder was (zeker na het vosje) erg gemakkelijk, en was dan ook redelijk snel klaar! 

Vlinder (schattige huisdieren haken):

En toen werd het juni... De maand van de geslaagden, en we hadden er twee in de familie! Mijn zusje, en mijn nichtje. Aan de slag dus! Ik ging op zoek naar een leuk patroontje voor iemand die geslaagd was. Niets in mijn boekjes, maar daar heb je internet voor. Ik kwam terecht bij "all about ami". Een leuk beertje met een hoedje en een diploma. Maar wel in het engels. Vast wel te vertalen, een klein schemaatje afgeprint met de vertalingen erbij en aan de slag!
Het lukte best redelijk, ik had geen vilt, dus heb het snuitje er maar gewoon op geborduurd, en er is denk ik iets mis gegaan met het nekje (ik heb een nek, het patroon niet) maar ik vond het er nog wel leuk uit zien! Een beer met een nek, waarom ook niet! Twee keer maken, in twee verschillende kleuren. De laatste was wel maar net op tijd af! Diezelfde ochtend alles nog in elkaar gestoken en ik had net alles klaar toen we moesten vertrekken :)

Geslaagd(e) beertjes (gratis patroon):
 

Ze waren er beide superblij mee!

En dit was het dan even voor nu. Ik heb nog een aantal dingen liggen die nog niet af zijn (ja ik ben chaotisch, ik zie zoveel leuks, dan wil ik aan zoveel beginnen! en dan vergeet je het afmaken ;) )

Ik hoop dat jullie het leuk vonden dit te lezen, en jullie terug komen voor mijn volgende berichtjes. Ik zal zo volgende keren wat korter houden ;) Maar dat zal sowieso wel lukken als ik wat vaker post.

Veel plezier en tot de volgende keer!